дома / Локална

Локална

Започна “демонтажа” на Македонија и проектот “Скопје 2014-та”

скопје 2014

По налог на министерот за култура Алаѓозовски започната е ревизија за спомениците, оградите, фасадите и сите пропратни елементи од проектот “Скопје 2014-та” и со тоа официјално започна неговата “демонтажа”, барем на “кириличниот” дел од него. Своевремено оваа идеја во колумна прв ја спомна поранешниот министер и висок функционер на СДСМ, …

повеќе... »

Предметот “Дрисла”, се молчи веќе 16-та година

Предметот “Дрисла”, 16-та година Дрисла е депонија која е изградена и отворена од страна на Градот Скопје во 1994 година под чија надлежност е до ден денес иако одговорно министерство за нејзината работа е Министерството за заштита на животната средина. Лоцирана е во југоисточниот дел од градот Скопје на одалеченост …

повеќе... »

Плоштадот “Скендербег” го срами името на Ѓорѓија Кастриот

плоштад, скендербег

На 28.674 метри квадратни, премостувајќи ги, и воедно спојувајќи ги, општина Чаир со општина Центар, деновиве бевме неми сведоци, како тоа албанските политички претставници, го гледаат и почитуваат албанскиот етникум во Македонија. Плоштадот, кој првично имаше 12.865 метри квадратни го “премости” булеварот “Гоце Делчев” и стана плоштад на две општини. …

повеќе... »

Албанската Православна Црква во Македонија, подледниот чин до федерализација

црква

Политичките претставници на албанскиот етникум имаат еден сегмент во своето делување кој не кореспондира со Балканскиот менталитет и тој им е секогаш делотворен. Долгорочни проекти. Тие се подготвени да чекаат и декади за реализација на минорно барање но кога ќе го стават на преговарачка маса повеќе од јасно е дека …

повеќе... »

Зошто Македонија нема извршено Попис на население 14 години?

попис

Попис на населението, домаќинствата и становите е Уставно загарантирана категорија, со што е обврска, која мора да се реализира во одреден временски интервал, согласно Законот за попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија. Пописот го организира Државниот завод за статистика, а го реализира и за неговиот процес одговара …

повеќе... »

“Македонија под оваа власт покажа дека е многу гостопримлива земја. Овде веќе и самите ние се чувствуваме како гости.”

платфрома

Малкумина се сеќаваат дека барањата на политичките партии уште на 2 декември 9 дена пред изборите беа сосема јасно конципирани во 6 барања или услови без кои барем ДУИ, БЕСА и Алијансата за Албанците јасно ставија до знаење дека нема да дадат поддршка на било која победничка или не, партија …

повеќе... »
Translate »
error: Content is protected !!