дома / Мислења и Предлози

Мислења и Предлози

Мега интервју со г-дин Љупчо Палевски за актуелните состојби (СДСМ, ВМРО, ДУИ,Името Македонија,Бизнисот,Трета)

Мега интервју со г-дин Љупчо Палевски Прв дел: Околу политиката, СДСМ и минатото Палевски, вие во СДСМ не сте активни веќе 18 години или нешто по 2000 година од локалните избори до кога бевте претседател на градската организација на СДСМ. Од тогаш стоите на ставот дека резултатите на партијата беа …

повеќе... »

Интервју со Илија Илијовски – Еден од реформаторите на ВМРО-ДПМНЕ

Интервју со Илија Илијовски – Еден од реформаторите на ВМРО-ДПМНЕ   Актуелните состојби во “нашата држава” Република Македонија се доста нејасни, брзи и конфузни за обичниот читател и јавноста. Во таа насока во подготовка се десетици интервјуа на политичари, активисти, граѓани, амбасадори, и посебни изненадувања во 2018г. Секако тука се вклучени и …

повеќе... »

Професорките Симона Маџоска и Каролина Астеруд не додржаа за Беса Арифи

Професорките Симона Груевска Маџоска, од Институт за македонски јазик и Каролина Ристова Астеруд, од Правен факултет, жестоко одговорија на прозивките на професорката на Штулов универзитет, Беса Арифи, која во колумната ,,А штрајкот со глад кога ќе го почнат“ , ги обвини за фашизам и национализам. Лингвистот Симона Груевска Маџоска, во …

повеќе... »

Што прави Иванов со предлозите Костадиновски и Кадриу да се идни уставни судии?!

Што прави Иванов со предлозите Костадиновски и Кадриу да се идни уставни судии?! Претседателот Иванов покрај моќта да ги премолчува сите битни општествено политички настани и способноста секогаш кога државата е пред политички колапс да е на безбедна далечина од неколку илјади киломентри со последниот гест потврди дека најверојатно не …

повеќе... »

ЗА ГОЛЕМИТЕ АЛБАНЦИ И ВЕЛИКИТЕ МАКЕДОНЦИ

ЗА ГОЛЕМИТЕ АЛБАНЦИ И ВЕЛИКИТЕ МАКЕДОНЦИ   Како ретко која држава, Република Македонија со својот мулти етно колорит има проблем во практикувањето на дневната политика базирана на различност во етно поделените партиски структури. Македонската политичка сцена има субстракт на парадокси токму од причина која вели дека иако идеолошките матрици на …

повеќе... »

ДЕМОКРАТИЈА НА КРАЛЕ МАРКОВА ПОЉАНА

Идеологијата е наука за поими. По Маркс, склоп на свест, идеја и одредување на вредности на некоја општествена група, надоградување врз основа на општествено индустриските односи, од кои зависи опстанокот и развојот на одредени духовни и културни облици. Да! Ама за обичниот и политички необразуваниот поединец оваа дефиниција е ‘‘ …

повеќе... »

На Трендо му се собрало, како и на многу други. Своеглаво и Своерачно

СВОЕГЛАВО И СВОЕРАЧНО   Добро, ќе бидам комплетно искрен. Можеби она што ќе ви го кажам и не ве засега, на моменти може да ви се стори дури и премногу лично, премногу интимно. Но, јас сепак решив да го поделам со вас. А со кого да го поделам во ова …

повеќе... »

Свират на канти, цевки, метли– музиката им е врвна: Бенд каков што се уште не сте виделе (видео)

бенд

Музичарите кои сакаат да експериментираат често свират на работи кои примарно не се музички инструменти, но со талент и упорност и тоа како е можно да се прават чуда. Добар пример за тоа е францускиот состав “Les Poubelles Boys”, кои наместо тапани имаат канти, цевки и разни лимови наместо чинели. …

повеќе... »
Translate »
error: Content is protected !!