дома / МКД / Koj e? (страна 2)

Koj e?

Силвана Бонева или втората прва дама на ВМРО – ДПМНЕ

Силвана Бонева

Доскорешниот член на Државната изборна комисија од редовите на ВМРО – ДПМНЕ, Силвана Бонева на пошироката јавност и е позната по неколку афери кои се објавија во јавноста иако никогаш не резултираа со судски епилог. Едната беше преголемите суми за патни трошоци, а втората беше доделувањето екстра плати како награда …

повеќе... »

2 дел: Теута Арифи или првата “дама” на СДСМ

Теута Арифи

Името на Теута Арифи се јавува во неколку мини афери и политички одлуки. Во 2006 година со посредство на тогашната амбасадорка на САД во Македонија Џилиен Миловановиќ есента на 2 октомври на барање на Али Ахмети кој во писмо во име на ДУИ барал да се почитува бадинтеровиот принцип при …

повеќе... »

2 дел: Кој е Васил Тупурковски?

Васил Тупурковски

Интересен сегмент е и што кон 1988 година Тупурковски на голема врата работи за сочувување на СФРЈ но со академик Владо Камбовски но и професорите Саво Климовски и Гале Галев започнуваат со потфатот за дефинирање на некаков си нов Македонски политички и општествен систем во кој ќе доминира “третата” опција …

повеќе... »

Кој е Никола Груевски? На што да сме му благодарни, а на што не?

Прв дел: Прва тема: Што направи Никола Груевски за што не треба да сме му благодарни, (додека не се докаже спротивното) Втора тема: Што направи Никола за што треба да му сме благодарни?   Во неколку делови, а на две теми, ќе биде историски и фактографски објавен фељтон текст за …

повеќе... »

Кој е агрономот-рибарот Рајнхард Прибе?

Кој е Прибе? Рајнхард Прибе [68] e адвокат и поранешен директор на Европската комисија. Но тоа не е се. Прибе од 1977 година по дипломирањето право, работи како судија во Управниот суд во Штудгарт се до 1983 година. Во 1984 година Прибе е именуван за генерален директор за земјоделство при …

повеќе... »

2 дел:Кој е Перо Гошев?

Перо Гошев

Симптоматично е што сите три од четири гувернери на Народна Банка на Република Македонија биле именувани за време на владеење на СДСМ и сите завршиле со кривични пријави или извршиле кривично дело со злоупотреба на службената положба и овластувања. Станоевски беше виновен за “ТАТ” што во суштина беше чиста колатерална …

повеќе... »

2 дел: Кој е Владо Камбовски, правникот кој ја чуваше Југославија 3 години по распадот?

Владо Камбовски

По излегувањето од затвор во 1988 година, кратко време живее во Скопје, а штом добива патна исправа заминува во Малме, Шведска, каде ја подготвува програмата за формирање на национална политичка партија во Македонија [која е отпечатена во весникот “Млад Борец”]. Таа партија по идеја на Драган Богдановски треба да се вика “Демократска …

повеќе... »

Кој е Стојан Андов?

Кој е Стојан Андов? Човекот кој ги менува политичките ставови со брзина на светлината. Стојан Андов е роден во Кавадарци на 30 ноември 1935 година каде завршил и основно и гимназија. Дипломирал на Економскиот факултет во Скопје а магистрирал на Факултетот на политички науки во Белград во 1972 година. Андов …

повеќе... »

Мартин Протуѓер, “болежливиот” кадровник на Груевски

Мартин Протуѓер

Кога Заев почна да ги објавува нелегално стекнатите аудио записи, од уште понелегалното прислушкување, за кое допрва треба да се утврди, дали е дело на “режимот”, или “чедо” на Верушевски, се појави и аудио запис од Сашо Мијалков. Македонската јавност, прилично сериозно, низ доза на сарказам прокоментира дека е решена …

повеќе... »

Стево Пендаровски – “граѓански активист” со стаж во МВР

Стево Пендаровски

“Oвие избори ќе бидат референдум за Република Македонија. Или диктатура или демократија, слобода, праведна и напредна Република Македонија. Друг избор нема. Затоа сите заедно качувајте се во возот кој води кон демократска, европска и праведна Република Македонијa.” изјави Стево Пендаровски на 27 март 2016 година. Иако изборите се одложуваа два …

повеќе... »

Која е Катица Ќулафкова? Експертот и македонските политички случувања низ изјави

“Експертот Катица Ќулафкова и македонските политички случувања низ изјави”   Како е академик Катица Ќулафкова поврзана со актуелните политички случувања во Република Македонија. Реално никако. Како граѓанин да, но како експерт со своите често и лесно променливи изјави за едно политичко дејствие најчесто внесува конфузија. Катица Ќулавкова е родена на …

повеќе... »

10-те Бугари кои и ја “скроија” капата на Македонија, два броја потесна – 2 дел: Сите контакти со бизнис елитата и Бугарското подземје на Бојко Борисов

Бојко Борисов

Во периодот од 1989 до 2001 година Борисов е сопственик, косопственик или партнер во повеќе од 100 највлијателни домашни компании кои го сочинуваат домашниот трговски пазар во 80% но и странски инвестиции во кои директно или индиректно Борисов има учество до над 50%. Но она што е “оперативен штаб” на …

повеќе... »

Кој е Владо Камбовски, правникот кој ја чуваше Југославија 3 години по распадот?

Владо Камбовски

Владо Камбовки или човекот кој до последен здив го бранеше распадот на Југославија е роден на 5 јануари 1948 година во Битола. Камбовски по професионална вокација е правник, универзитетски професор, академик и политичар. Осново и средно образование завршува во Битола. На Правниот факултет во Скопје дипломира во 1970 година. Истата …

повеќе... »

Теута Арифи или првата “дама” на СДСМ

Теута Арифи

Арифи е родена на 19 октомври 1969 година во Тетово. Иако Радмила Шеќеринска е заведено дека во СДСМ своите активности ги започнува околу 1992 или 1993 година Арифи сепак е “постар член” на СДСМ. Теута завршува Филолошки факултет – отсек албански јазик и книжевност на Приштинскиот Универзитет во 1991 година …

повеќе... »

Кој е Перо Гошев?

Перо Гошев

“Тивкиот Перо кој 40 години мирно плови низ сите политички води само со една цел, личен финансиски ќар. Перо Гошев несудениот мандатар 1992 година.” Перо или познат и како Петар Гошев е роден на 5 септември 1948 година во село Пирава, Валандовско. Познат политичар за време на Социјалистичка Федеративна Република …

повеќе... »
Translate »
error: Content is protected !!