дома / МКД / Религија

Религија

Власи и Христијани Албанци ја создале модерната Албанска азбука!?

Модерната Албанска азбука е создадена и од Албанци Христијани и Власи!?   Прилично често и дотолку навредливо албанскиот народ како сосед ни се претставува како географска одредница на која живее исклучиво муслиманско население. И тој историски факт за постоењето на еден народ не е точен дотолку повеќе е навредлив. Во …

повеќе... »

МПЦ – ОА повторно (се) моли на грешна врата и од грешен агол на потчинета

МПЦ – ОА повторно (се) моли на грешна врата и од грешен агол на потчинета. Македонската православна црква – Охридска архиепископија или само Македонска православна црква е национална црква на Македонците со православна вероисповед и е најголема црква во Македонија. МПЦ се финансира од државниот Буџет на Република Македонија, верниците …

повеќе... »

Кој се во основа владиците поради кои ни е климава Црквата?

Кој се во основа владиците поради кои ни е климава Црквата?   Архиереј Стефан, со родено име Стојан Вељановски е роден на 1 мај 1955 година, во село Добрушево Битолско. Завршил средно богословско училиште во скопската населба Драчево. Се запишува на Православниот факултет во Белград, по завршувањето на факултетот, магистрира …

повеќе... »

МПЦ ОА има криза во идентитетот, пак! Отец Наум и неговите мистерии!

МПЦ ОА има криза во идентитетот, пак!   Македонската православна Црква уште еднаш покажа дека Македонија е секуларна држава каде и власта и Црквата се држат што е можно подалеку од граѓаните. И тоа е цената која скапо ќе ги чини. МПЦ со додатокот ОА има трета поголема криза на …

повеќе... »

“Повратак Карађорђевих” или губиме со мешањето вера со политика?

“Повратак Карађорђевих” или губиме со мешањето вера со политика?   Сосема е незрело во секуларна држава кога е Црквата во прашање да владее принципот на безгрешност. Можеби Бог е безгрешен. Иако Библијата како збирка житија по Апостоли не учи дека и тој често верувал на грешни луѓе особено во стариот …

повеќе... »

Албанската Православна Црква во Македонија, подледниот чин до федерализација

црква

Политичките претставници на албанскиот етникум имаат еден сегмент во своето делување кој не кореспондира со Балканскиот менталитет и тој им е секогаш делотворен. Долгорочни проекти. Тие се подготвени да чекаат и декади за реализација на минорно барање но кога ќе го стават на преговарачка маса повеќе од јасно е дека …

повеќе... »

Бигорска обител: Договорот за пријателство со Бугарија е природна последица на историските текови

Бигорска обител:

Оградувајќи се однапред од каква било партиска и политичка припадност, наклонетост, протежирање нечија страна и слично, како монашко братство кое повеќе од 20 години верно и служи на светата Македонска православна црква – Охридска архиепископија и на Татковината Република Македонија, денеска, како што велат од Бигорскиот манастир, јавно и транспарентно …

повеќе... »
Translate »
error: Content is protected !!