дома / Cookie Policy

Cookie Policy

This site uses cookies – small text files that are placed on your machine to help the site provide a better user experience. In general, cookies are used to retain user preferences, store information for things like shopping carts, and provide anonymised tracking data to third party applications like Google Analytics. As a rule, cookies will make your browsing experience better. However, you may prefer to disable cookies on this site and on others. The most effective way to do this is to disable cookies in your browser. We suggest consulting the Help section of your browser or taking a look at the About Cookies website which offers guidance for all modern browsers.

 

Известување за заштита на приватноста

Веб-следење и користење колачиња

Заштитата на Вашата приватност ја сфаќаме многу сериозно кога ги собираме, обработуваме и користиме Вашите лични податоци во согласност со законските барања во МК и ЕУ. Затоа сакаме да се чувствувате пријатно и безбедно кога го користите нашиот веб-сајт. Оваа изјава за заштита на податоците се однесува само на овој медиум-портал/веб-сајт, а не и на поврзаните веб-сајтови.

 

За колачињата (cookies) и како се користат

Што се колачиња, како функционираат и за што се може да послужат?
Поедноставено, колачињата се информации подготвени на вашиот компјутер (а изработени од веб страните кои вие ги посетувате).

Колчињата обично содржат некои ваши поставки (поставки на интернет пребарувачот, како префериран јазик, адреса..) Потоа, кога повторно ќе ја отворите истата веб страница, вашиот интернет пребарувач ги праќа назад колачињата кои припаѓаат на таа страница. На тој нaчин веб страницатa е во можност да обработи и прикажува информации прилагодени на вашите потреби и навики.

Колачињата можат да преземат широк опсег на информации, вклучувајќи и лични информации (како вашето име или маил адреса). Сепак, таква информација може да биде преземена само ако вие го овозможите тоа – веб страницата не може да добие пристап до информациите на кои вие не сте дозволиле самостојно да се пристапи, како други датотеки на вашиот компјутер.

На доверливи веб простори колачињата можат да го подобрат вашето искуство бидејќи овозможуваат памтење на вашите желби и потреби, како на пример прескокнување пријави на секоја посета. Но некои колачи, како оние кои подготвуваат реклами, можат вашата приватност да ја изложат на ризик преку пратење на местата кои ги посетувате.

Зададените активности на подготовка и испраќање на колачиња не се директно видливи. Но, вие сте во можност да ги промените поставките на вашиот интернет прегледувач така што сами бирате дали ќе одобрите или одбиете поединечни барања за подготовка на колачиња. Во можност се и автоматски да го вклучите бришењето на сите подготвени колачиња кога ќе го затворите вашиот интернет прегледувач.

Одлуката за кои информации ќе се подготват (и на кој начин) е во вашите раце.

Видови на колачи

Привремени колачи или колачи за време на сесија
Се тргаат од компјутерот после затворање на вашиот интернет пребарувач. Тие помагаат веб местата да преземат привремени податоци, како на пример ставки во вашата кошничка за купување.

Стални (подготвени) колачиња
Остануваат на компјутерот после затворањето на интернет пребарувачот. Со помош на нив, веб сајтовите преземаат подаатоци како име за пријава и/или лозинја, па не морате да се пријавувате секој пат при посета на одреден сајт. Перманентните колачиња може да останат на компјутерот со денови, месеци или години.

Колачиња од прва страница
Доаѓаат од веб сајтовите кои ги гледате, а може да бидат или постојани или привремени. Со помош на овие колачиња, веб сајтовите може да се хранат со податоци кои ќе ги користат при наредна посета на истиот веб сајт.

Колачиња од трета страна
Доаѓаат во вид на реклама и други веб сајтови (трети страни), чив код обично со презема од местото кое го гледате. Со помош на овие колачиња веб местата може да го следат користењето на интернетот со маркетингшки цели.

Со кои цели медиумот-портал Politicki.mk ги користи колачињата?

  • Поради давање на услуги за подобро корисничко искуство
  • За следење и анализа на користење и посетеност на порталот
  • За прикажување на огласи
  • За неовластени превземања на содржина и крадење на податоци
  • За исправна работа на страницата (во случаеви кога е неопходно)

Колачињата ни помагаат при горенаведените ставки и со нив никогаш не ги преземаме вашите лични податоци, доколку вие не сте одобриле со клик на инфо пораката што ќе ја видите кога по прв пат ќе го посетите Politicki.mk.

Повеќето веб страници користат ваква или слична пракса, а според регулативите и директивата на Европската униjа од 25.03.2015.

*Напомена: Со користење на Politicki.mk вие се сложувате на подготовка на колачињата.

Исклучување и/или блокирање на колачињата и понатаму може да ги прегледувате нашите интернет страници, но постои шанса некои функционалности да не бидат достапни.

Колачиња од трета страна и нивно исклучување

Користиме неколку надворешни сервиси кои може да подготвуваат колачиња од трета страна:

Социјални мрежи
Посетителите можат да се пријават/регистрираат со својата сметка на социјалните мрежи, а и споделување на содржина на социјалните мрежи може да резултира со подготовка на колачиња на компјутерот.

Мерење на користење/посета
Користиме Google Analytics за мерење на посетеност.

Огласување
Покрај нашиот извод за приказ на огласи, колачиња може да подготват и други состави за огласување преку нашите партнери кои ги сервираат своите огласи:

  • Google, AdSense, DoubleClick
Translate »
error: Content is protected !!