дома / Забава / Декартов квадрат и ќе ви помогне да ја донесете вистинската одлука во животот!
дилема

Декартов квадрат и ќе ви помогне да ја донесете вистинската одлука во животот!

Кога морате да донесете важна одлука, а нерешителноста  ве спречува во тоа, помошта треба да ја побарате во Декартовиот квадрат.

Францускиот математичар и филозоф Рене Декарт во морето на своите принципи, теорија и правила понудил и интересна анализа на одлуката која потврдува дали е таа исправна или не.

Пред да „прекршите“ и речете дека токму таа одлука е онаа која треба да ја следите, проверете ја преку овие четири прашања од кои се состои Декартовиот квадрат:

1.Што ќе биде ако тоа се случи (ако ја донесете таа одука)

2.Што ќе биде ако тоа не се случи

3.Што ќе се случи ако таа одлука стапи на сила

4.Што нема да се случи ако не се решите на тој начин

Прашањата го разлагаат проблемот до сржта, одлуката ја гледаат од сите страни. Ќе ја расчленат, а тогаш со синтеза на одговорите ќе дојдат до решението.

Колку може да ви помогне Декартовиот квадрат, проверете штом е наидете на некоја важна дилема.

Може да ве интересира

долар

Зошто на банкнотите од еден долар се наоѓа масонската приамида?

На банкнотата од еден долар се наоѓа пирамида. За неа постојат различни теории, а некои …

Translate »
error: Content is protected !!