дома / МКД / Koj e? / Кој е Столтенберг? ..контактите со КГБ и амбасадорско дете во Белград?

Кој е Столтенберг? ..контактите со КГБ и амбасадорско дете во Белград?

Но кој е Столтенберг на кој Македонската власт ќе му соопшти дека ние за НАТО и име даваме?

 

Јенс Столтенберг има 58 години, роден е во Осло, Норвешка на 16-ти март 1959 година. На функција премиер стапува во октомври 2005 година ако се изостави обидот од една година. Претходно бил премиер на Норвешка од 2000 до 2001 година. Потекнува од политичко семејство па како син на Торвалда Столтенберг поранешен министер за надворешни работи кој бил прилично успешен политичар. Столтенберг помладиот работел во државниот секретаријат за животна средина од 1990 до 1991 година па се префрлил во министерството за индустрија каде бил од 1993 до 1996 година и министерството за финансии каде бил од 1996 до 1997 година. Реизбран за премиер е на изборите во 2009 година.

Од 1985 година до 1989 година бил претседател на подмладокот на Работничката партија. Пред да стане министер за финансии бил и министер за трговија и енергетија во периодот од 1993 до 1996 година.

Првата влада на Столтенберг била вистинско политичко фијаско. Траела од 17 март 2000 година до 19 октомври 2001 година што е најголемиот пораз кој го доживеала Работничката партија од 1924 година. Патем Работничката партија во 2005 за стабилност формира коалиција со Социјалистичката партија на левицата и Партијата на центарот позната и како Црвено – зелена коалиција и тоа се само за да го задржи вечно критичното мнозинство во парламентот.

Во основа Столтенберг е економист. Најблиска поврзаност со безбедноста е фактот што неговиот татко бил министер за одбрана во периодот од 1979 до 1981 година и министер за надворешни работи во два мандати од 1987 – 1989 година и 1990 – 1993 година и бил особено активен при распадот на Југославија.

Столтенберг помладиот за своите залагања на полето на економијата и енергијата е награден од страна на Обединетите нации како Шампион на свеста за глобалните промени во 2011 година.

Во неговата биографија недостигаат сегменти како на пример фактот дека од 1979 година до 1981 година негова прва работа е новинар за Arbeiderbladet што во основа е партиски дневен весник на работничката партија. Од 1985 година до 1989 година е претседател на Работничката младинска лига, а од 1989 до 1990 година е Извршен директор на Заводот за статистика на Норвешка. Во периодот од 1990 до 1992 година бил и претседател на одделот на Работничката партија за Осло.

Интересен податок е дека се до 1990 година имал редовни контакти со дипломати од Советскиот сојуз. Неговите никогаш неразјаснети мотиви за овие средби прекинале по опомената од страна на Норвешката Агенција за Разузнавање која го повикала на разговор на која му посочила дека неговиот контакт е во основа КГБ агент и го предупредила за идните контакти. Столтенберг во КГБ имал и кодно име за информации како “Стеклов”. Дали контактите биле намерни и со кои цели никогаш не е откриено иако не се непознати симпатиите на Столтенберг особено кон Путин со кого се фотографирал прв во 2000 година по именувањето од страна на Борис Јелцин.

Притоа како неговите родители се развеле Столтенберг, Балканот го запознал многу порано па живеел во Белград од 1960 до 1963 година додека неговиот татко бил амбасадор на Норвешка во СФР Југославија.

На 28 март 2014 година, екологистот, економистот и трговецот Столтенберг е назначен за 13-ти генерален секретар на НАТО и претседател на советот, функција која станала ефективна од 1 октомври 2014 година.

Но за разлика од неговиот претходник, именувањето на Столтенберг било дочекано како предизвик во обид знаејки дека има контакти со Русија на која сега ќе треба да и држи лекции. Главен виновник за неговото именување е германската канцеларка Ангела Меркел која за неговото именување прво обезбедила поддршка од САД па Обединетото Кралство кое секогаш имало клучна улога во НАТО. Потоа било полесно да се добие поддршката од останатите членки.

From L-R, German Chancellor Angela Merkel, French President Emmanuel Macron, NATO Secretary General Jens Stoltenberg, U.S. President Donald Trump and Belgian’s Prime Minister Charles Michel gather with NATO member leaders to pose for a family picture before the start of their summit in Brussels, Belgium, May 25, 2017. REUTERS/Christian Hartmann

Така Столтенберг е познат како “изборот” на Меркел.

Симптоматичен е и фактот што Норвешка е една од земјите основачи на НАТО во 1949 година а Столтенберг е првиот Норвежанец кој станал генерален секретат на воениот сојуз иако во 1988 година премиерот на Норвешка и претседател на конзервативната националистичка партија Каре бил сериозен кандидат за оваа функција.

На Столтенберг му се препишуваат слабостите на НАТО кои кулминираа со мигрантската криза која својот врв го достигна во 2015 година кога и јавно премиери на земји членки на НАТО го критикуваа сојузот при што особено ќе остане запаметена изјавата на заменик премиерот на Чешка Андреј Бабиш кој изјави дека НАТО не е заинтересиран за мигрантите, дотолку повеќе ни Турција која е НАТО членка, па сега широко сме ги отвориле вратите без контрола за влез во Европа, а со тоа индиректно ги дозволуваме криумчарските акции на територија на Турција.

Столтенберг нема афери, освен онаа со КФБ агентите што е секако државна тајна. Последна беше сообраќајната несреќа во Варшава во која немало повредени. Познат е по острата реторика со која знае да ги искара и двете Кореи и Косово но и Путин. Иако Русија не му е непозната симпатија.

Од аферите од политичкиот живот позната е онаа од август 2013 година кога уште бил во кандидатски статус за генерален секретар на НАТО кога поминал инкогнито едно попладне како такси возач низ Осло. Тоа било масовно промовирано по социјалните мрежи од неговата партија а Столтенберг изјавил дека така сакал да го слушне гласот на норвешкиот народ и дека таксито е едно од местата каде најотворено се дискутира за политика.

Настанот бил снимен со скриена камера по што произлегол видео спот за Работничката партија која го користела во својата изборна кампања. Нешто подоцна е потврдено дека 5 од 14 од т.н. случајни патници биле платени за своите разговори а биле регрутирани од продукциска компанија која го изработила целиот проект за Работничката партија. Вистина од целата афера било само дека т.н. случајни патници не знаеле дека возилото ќе го вози Столтенберг.

????????????????????????????????????

Македонија по ова, особено нејзиниот министер за евроинтеграции Османи и министерката која е директно одговорна за НАТО интеграциите Шекеринска, а која е необично тивка и повлечена по имеувањето можеби се ова треба да го претстават на јавноста па таа да оцени дали фамозните НАТО интеграции вредат за сметка на промената на името, идентитетот и постоењето.

 

 

Во секој случај никогаш не е на одмет пред Столтенберг да има прием во владата, парламентот и претседателот Иванов да повози такси низ Скопје, затоа што и Македонскиот народ има свое мислење и став.

Може да ве интересира

Фрчкоски

Љубомир Данаилов Фрчкоски, уставотворец со “чудни” ставови за Уставот

Фрчкоски е роден на 2 декември 1957 година во Скопје, познат македонски политичат и професор …

Translate »
error: Content is protected !!