дома / Забава / На која возраст се пензионираат луѓето во светот
пензионери

На која возраст се пензионираат луѓето во светот

Највисоката просечна возраст на која луѓето го напуштаат пазарот на трудот, е во Јужна Кореја – 70,6 години за жени и 72,9 години за мажи. Најниската возраст е во Словачка (58,2 години).

За мажите најниската просечна ефективна возраст на пензионирање е 59,4 години (во Франција), според податоците од 2014.

За периодот меѓу 2005 и 2008 година, просечната ефективна возраст кај нас расте, а кај мажите достигнува врв во 2008 година, а кај жените во 2009 година во Врховниот точка оваа возраст кај мажите дури ги превзема средните нивоа и за земјите од ОЕЦД и за ЕУ.

Според методологијата “просечната ефективна возраст на пензионирање” е онаа во која луѓето над 40 години го напуштаат пазарот на труд (т.е. отпаѓаат од работната сила). Ако човек е на 50 години и ниту работи, ниту бара работа, тој се води пензиониран.

Може да ве интересира

долар

Зошто на банкнотите од еден долар се наоѓа масонската приамида?

На банкнотата од еден долар се наоѓа пирамида. За неа постојат различни теории, а некои …

Translate »
error: Content is protected !!