дома / Забава / Откриено што се крие зад мистеријата за 800 години стариот мобилен телефон (видео)
мистерија

Откриено што се крие зад мистеријата за 800 години стариот мобилен телефон (видео)

Денес, во времето на современа технологија, еднакво е предизвикувачки, но малку побрзо дешифрирање на историските мистерии кои подолго време го држат човештвото во неизвесност.

Една од најконтроверзните археолошки мистерии е откритието на славниот „телефонот стар 800 години“ пронајден во Австрија. И навистина, предметот личи на денешните мобилни телефони, поточно на оние од почетокот на милениумот.
-Ако малку подобро погледнете ќе видите дека најмногу личи на Нокиа телефоните, со сличен распоред на копчињата, само што на тие места има месопотамско писмо.

Набрзо по откритието, се јавија голем број теоретичари на заговори, квази експерти, блогери… кои се обиделе да дадат објаснување. Напредна цивилизација, патување низ времето, вонземјани – се само некои од решенијата на оваа мистерија.

мобилен телефон

И додека експертите се прашуваа што прави клинестото писмо во Европа и зошто токму Nokia 3310?! Конечно мистеријата доби објаснување. Уметникот Карл Вајнгарднер од Германија открил дека пронајдениот артефакт е негово уметничко дело, под името “Vavilonokia”, украдено поради целата измама.

Може да ве интересира

Професорките Симона Маџоска и Каролина Астеруд не додржаа за Беса Арифи

Професорките Симона Груевска Маџоска, од Институт за македонски јазик и Каролина Ристова Астеруд, од Правен …

Translate »
error: Content is protected !!