дома / Техника / “SkinGun” е пиштол кој лекува изгореници со помош на матични ќелии (видео)
пиштол

“SkinGun” е пиштол кој лекува изгореници со помош на матични ќелии (видео)

Револуционерниот „пиштол“ кој прска матични клетки на раните, овозможува брз развој на нова кожа. Прво се отстранува мал дел од кожата, со големина на поштенска марка. Матичните клетки потоа се одделуваат и се ставаат во раствор кој се прска врз раната. Процесот трае 90 минути.

Томас Болд, извршниот директор на компанијата  RenovaCare која е заслужна за  “SkinGun”,вели дека процедурата е нежна и дека новата кожа, која расне, исто чувствува и функционира како „оригинална“кожа.

Пациентите кои имале можност да ја пробаат оваа нова техника велат дека нивната кожа буквално не се разликува од остатокот на кожата на телото.

Целата на “SkinGun” е новата кожа рамномерно да се формира преку целата рана, уште од првиот ден на лекувањето. Повеќе од 60 пациенти се излекувани од оваа техника.

Може да ве интересира

Заев (и неговите економски леви и десни раце) треба да појасни на младите во Македонија што се случи?

Стратешка Германска инвестиција ја одмина Македонија, ама се вдоми во Србија! Автомобилската индустрија и новите …

Translate »
error: Content is protected !!