дома / аргива на тагови: влада

аргива на тагови: влада

27 години министри, заменици и државни секретари во Македонија

влада

Периодот од 1991 до 2002 година, државни секретари не постоеја, како таква категорија, па се повикувавме на старите одредби од законите, на формата државен потсекретар, при што често во одредени министерства, не беа именувани затоа што не постоеше законска обврска, но често беа именувани и по повеќе зависно од ресорната …

повеќе... »

Нели “бројачот” на јавен долг ќе одбројуваше?!

бројач

Прво, за да бидат нештата јасни, треба да се констатира, дека бројачот на јавниот долг на Република Македонија, кој “работеше” по неколку параметри, беше објавен во март, а не април 2016 година, и тоа од Истражувачкиот центар за компјутерски науки при Македонската академија на науките и уметностите. По мало негодување, …

повеќе... »

100 дена Македонски Влади 1991 – 2017

Уставот на Република Македонија во својата содржина го уредува и постоењето на Влада на Република Македонија, пропишано со член 88 во кој стои: “Владата на Република Македонија е носител на извршната власт. Своите права и должности Владата ги врши врз основа и во рамките на Уставот и законите.”   Останатите …

повеќе... »

2 дел: Македонија под оваа власт покажа дека е многу гостопримлива земја- Овде веќе и самите ние се чувствуваме како гости!

сдсм влада

Изјавата на Села дадена на 29 декември 2016 година е јасна: “Сите албански партии треба да направат заедничка платформа за обединување на Албанците во Македонија. Ние како Алијанса за Албанците ќе присуствуваме на оваа средба. Очекуваме нашите услови да бидат прифатени и сите Албанци да застанат зад нив. Албанскиот јазик …

повеќе... »

Владата ќе го афирмира Македонскиот јазик, откако го направи второстепен по значење

македонски јазик

Владата на Република Македонија ја разгледа и усвои Информацијата со предлог – мерки за унапредување на состојбата на македонскиот јазик и го задолжи Министерството за култура да ги спроведе усвоените предлог – мерки. Станува збор за мерки, на кои се работеше веќе подолго време во соработка со истакнати македонисти и …

повеќе... »

Дали Заев ќе го смени борецот против “непотизам” Драги Рашковски?

драги рашковски

Доцент д-р Драги Рашковски – новиот генерален секретар на Владата на Република Македонија има прилично импозантна образовна биографија. Рашковски е роден во Струмица во 1984 година каде завршува и основно и средно образование при природо-научна гимназија. Има како е приложено три магистратури од областите на ѓраганското материјално и граѓанското процесно …

повеќе... »

Што по изборите?

избори 2017

Премногу наивно дел од пониските ешалони и самопрогласени политички аналитичари прогнозираат дека СДСМ по огромната победа на локалните избори ќе повика на пролет на нови предвремени парламентарни надевајќи се дека поддршката која ја имаат втор изборен циклус во кој ВМРО – ДПМНЕ губи од поддршката на електоратот а нивниот е …

повеќе... »

Прибе 2 или како ЕУ ја оцени работата на Владата на Заев?!

прибе

Експертската група на Рајнхард Прибе која во јули беше во Македонија го достави својот извештај. И кога не би знаеле дека Прибе во целата своја кариера 4 години бил задолжен за рибниот фонд на ЕУ и ги чувал Антартикот и Арктикот, само 5 години по пензионирањето се занимавал со проблематиките …

повеќе... »

ЕК побара, а министерствата до 17 октомври треба да достават прашалник за сработеното

ек

Владата на вчерашната седница ги информирала сите министри дека на 28 септември е пристигнато писмо од Европската комисија во кое се бара секое министерство да направи мини прашалник за сработеното што треба да послужи за изготвувањето на најновиот извештја на ЕК за напредокот на земјава. -Министрите беа информирани дека е …

повеќе... »

На Владата веќе не и треба УБК, самата “независно” ќе си прислушкува

На Владата веќе не и треба УБК, самата “независно” ќе си прислушкува.   Владата на Република Македонија донесе чудна одлука, и тaa е објавенa на Денот на државноста, кога нели “Македонија слободна, слободно живее.” Имено идејата за реформи во Управата за безбедност и контраразузнавање, предвидуваат Владата на Република Македонија, да …

повеќе... »

Му подготвуваат ли албанските партии курбан на извршната на Заев, 2 август го “преживеа” дали го чека 8 септември, свечено?

Му подготвуваат ли албанските партии курбан на извршната на Заев, 2 август го “преживеа” дали го чека 8 септември, свечено? Иако сеуште не би се осмелил, како работен поднаслов да ставам “несреќниот крај на Заев, кој не успеа да опстои ни 100 дена на власт”,  да не биде ден минус …

повеќе... »

Србија тврди дека во и од Македонија шпионирале, македонската влада ги корегира дека УНЕСКО и Косово се во прашање

србија

Сосема е логично да оној кој ве обвинува прво го сослушате па излезете со изјава, аргументи или демант. Македонското министерство за надворешни работи а и македонската влада по повлекувањето и временото затворање на амбасадата на Република Србија во Република Македонија брзоплето излезе со изјави дека Србија вака реагира затоа што …

повеќе... »
Translate »
error: Content is protected !!