дома / Техника / Технологијата со помош на која се прават лажни и монтирани снимки (видео)
технологија

Технологијата со помош на која се прават лажни и монтирани снимки (видео)

Истражувачите од Универзитет во Вашингтон развиле технологија која користи машинско учење за совладување на движење на лицето и подоцна произведува доста автентични видео – снимки.

Со други зборови, станува збор за технологија која го чита изразот на лицето и врз основа на алгоритам учи и репродуцира движења врз основа на потполно друга аудио – снимка.

Овој пат во „главна улога“ се најде поранешниот американски претседател Барак Обама, најпрво затоа што има голем број видео – снимки.

Видео покажува неверојатна точност на говорот од Белата куќа кој се заснова на потполно други аудио – снимки. Истражувачите дури отишле толку далеку што земале снимка од студентски денови на Обама и „залепиле“ звук на снимка на која се гледа значително постар поранешниот претседател на САД.

Тоа што најмногу  се покажува како проблематично тука се „лажните вести“: било кој би можел со многу мал буџет да создаде лажни снимки кои изгледаат доста автентично. Всушност, толку добро, што е тешко да се забележи дека се работи за лажна снимка.

Како се тоа изглед, можете да погледнете во видеото:

Може да ве интересира

Заев (и неговите економски леви и десни раце) треба да појасни на младите во Македонија што се случи?

Стратешка Германска инвестиција ја одмина Македонија, ама се вдоми во Србија! Автомобилската индустрија и новите …

Translate »
error: Content is protected !!